Kráľ antioxidantov – glutatión
Glutatión môžeme tiež nazvať silným strážcom nášho zdravia, pretože nonstop odvracia negatívne účinky škodlivých toxínov a chorôb v našom tele. Glutatión patrí medzi najsilnejšie antioxidanty v ľudskom tele. Vzniká v pečeni a podieľa sa na mnohých zásadných dejoch v celom našom organizme. Zúčastňuje sa tvorby žlče, je dôležitou látkou pre vznik bielkovín, výrazne ovplyvňuje tiež stav nášho imunitného systému. Pri boji s voľnými radikálmi stojí hneď v prvej línii, čím pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobené znečisteným ovzduším, stresom, alebo nevhodnou stravou. Spomaľuje starnutie organizmu a pleť si dokáže zachovať svoju pružnosť po dlhú dobu.
Najčastejšie ho nájdeme v mäse, ovocí, pivovarských kvasniciach, strukovinách, zelenine – najmä v tej zelenine, ktorá obsahuje síru - v brokolici, karfiole, kapuste, keli, cibuli či cesnaku. Tiež je v niektorých bylinkách, napríklad v žeruche.
Priemerný človek zo stravy získa cca 35 mg glutatiónu denne, ale optimálna hodnota denného príjmu glutatiónu je až 250 mg.
Prečo by sme mali užívať glutatión a aké sú jeho benefity pre naše telo?
- Zvyšuje energiu
- Pomáha detoxikovať pečeň a obličky - preto ho veľmi odporúčame počas CHEMOTERAPIE
- Podporuje koncentráciu a zlepšuje kvalitu spánku
- Zabraňuje predčasnému starnutiu
- Zmierňuje zápaly v tele, zrýchľuje regeneráciu svalov po športových výkonoch
- Zmierňuje dopady stresu na psychické i fyzické zdravie
- Odporúča sa užívať ho z dôvodu prevencie – pomáha predchádzať srdcovým
chorobám, rakovine, kožným problémom, poruchám zraku a sluchu, cukrovke,
osteoporóze, taktiež Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe
Ako doplnok stravy by mali glutatión užívať ľudia vo vyššom veku, silní fajčiari, onkologickí pacienti alebo osoby
vystavené dlhodobej fyzickej záťaži. Taktiež ľudia so zlou životosprávou.