Dna - jej príznaky, príčiny a čo pomáha
Dna patrí medzi najstaršie zdokumentované ochorenia v dejinách ľudstva. Existujú o nej správy, ktoré siahajú až do staroveku. Napriek tomu jej výskyt nepatrí do minulosti, je pomerne častým ochorením aj v dnešnej dobe. Trpí ňou 20-krát viac mužov ako žien.
Dna je chronické metabolické ochorenie, ktoré sa prejavuje začervenaním, opuchom a niekedy aj extrémnymi bolesťami postihnutého kĺbu. Postihnuté môžu byť ktorékoľvek kĺby na horných a dolných končatinách, pričom prevažuje ochorenie menších kĺbov. Najčastejšie býva napadnutý metatarzofalangeálny kĺb palca na nohe.
Dna je charakterizovaná vysokou hodnotou kyseliny močovej v sére, tzv. hyperurikémiou, ktorá je spôsobená chorobnými zmenami v metabolizme purínov. V prípade, že kyselina močová nie je odvádzaná obličkami, usadzuje sa v kĺboch v podobe kryštálikov, ktoré môžu vyvolať záchvat dny. Tvorbe kryštálikov napomáhajú 3 faktory - genetické predpoklady, príliš veľa mäsa v strave a chlad.
Vyšetrenie kyseliny močovej sa robí z krvi.
- normálna hodnota kyseliny močovej u mužov - 180 – 420 μmol/l,
- zvýšená hodnota kyseliny močovej u mužov - > 420 μmol/l,
- normálna hodnota kyseliny močovej u žien - 180 – 360 μmol/l,
- zvýšená hodnota kyseliny močovej u žien - > 360 μmol/l.
Čo pomáha pri dne:
Sulfidy a flavonoidy - tieto látky brzdia zápalové procesy v kĺboch. Nájdete ich najmä v cesnaku, medveďom cesnaku, cibuli, v bobuľovitom ovocí /maliny, čučoriedky, černice/, jablkách, paradajkách, grepfruitoch, kapuste, zelenom čaji a brokolici. Ak máte obavy zo zápachu z cesnaku alebo je vám cesnak ťažký, môžete siahnuť aj po účinnom prípravku Biiolitabs, ktorý obsahuje všetky účinné látky na zmiernenie príznakov dny.
Kyselina salicylová - patrí k prirodzeným likvidátorom zápalov. Chemicky je príbuzná kyseline acetylsalicylovej /acylpyrín/. Potraviny s vysokým obsahom tejto kyseliny sú jablká, marhule, čerešne, broskyne, hrozno, hrach, uhorky a paradajky.
Čomu sa vyhýbať:
Pivo - obsahuje veľa kyseliny močovej a purínov.
Červené mäso - ak máte zvýšenú kyselinu močovú, mali by ste zredukovať príjem červeného mäsa. Jedzte o to viac rýb, zeleniny a ovocia.